NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Rise and Shine

bruine hengst, geboren 1 april 1999
van Echo 1.11,9 (Fr)
(v. Qlorest du Vivier u. Jolie Perle 1.18,8)
uit My Martha Lin 1.19,9 (USA)
(v. Meadow Road uit Arnie's Martha 1.17,7)
Fokker: Arnold Mollema te Sonnega

Volgende

Optimistic

Rise and Shine met zijn fokker/trainer/rijder Arnold Mollema.



Allereerst een korte samenvatting door Durk Minkema over de hengst in zijn beschouwing over de R-jaargang van 1999:
Rise and Shine (1.12,0 - € 273.985) is de absolute jaargangstopper, de meest verdienende en de snelste van de R-1999-jaargang. Hij is een zoon van de Franse hengst Echo uit de Amerikaanse Meadow Road-dochter My Martha Lin 1.19,9 en is gefokt door Arnold Mollema te Sonnega, die tevens zijn trainer was. Mollema verkocht zijn fokproduct als jaarling op de Unitrot-veiling. In mei 2002 werd hij vlak voor de 3-jarigen Klassiekers door Stal De Ossehaar verkocht aan Vibelzee B.V. voor wie hij enkele maanden later met Arnold Mollema het Stake Sprintkampioenschap, de Derby, de Fokkers Trofee en de Grote Unitrotprijs won. Als vierjarige won hij met Roland Hülskath de Vierjarigen Derby. Als vijfjarige zegevierde hij met Roland Hülskath in het Kampioenschap Nederlandse Paarden en met dezelfde rijder was hij tweede in de Prijs der Giganten, derde in het Kampioenschap van Nederland en vierde in de Grote Prijs der Lage Landen. Zijn record van 1.12,0 realiseerde hij dat jaar met Hülskath op Solvalla, een jaar later met Ruud Pools geëvenaard in Gelsenkirchen. Een ernstige blessure (hoefbeenbreuk) hield de hengst bijna twee jaar uit competitie, maar in 2007 kwam hij bij trainer Erwin Bot sterk terug. Bij trainer Holger Ehlert verdiende hij in 2008 in Italië meer dan 31.000 euro. Zijn totale aantal overwinningen is 26, waarvan 19 in ons land, 3 in Duitsland, 1 in Denemarken en 3 in Italië.
(tot zover citaat Minkema)
.

Afstamming
Moeder My Martha Lin is een heel klein merrietje en daar moest wat maat op, vond fokker Arnold Mollema. Die maat vond hij bij de Franse hengst Echo en het resultaat mocht er zijn: het fokproduct Rise and Shine groeide uit tot een prachtige hengst met een stokmaat van 1,65 m, precies even groot als zijn vader. Als koerspaard was Rise and Shine wel een maatje te groot voor zijn jaargenoten.
Vader Echo was een uitstekend koerspaard met een winsom van 1.391.000 Euro en een record van 1.11,8. Hij won o.a. het Critérium Continental en het Critérium de Vitesse de la Cote d'Azur. In de Prix d'Amérique van 1998 werd Echo met een neusje geklopt door Dryade des Bois met de slimme Jos Verbeeck. Echo is fantastisch gefokt. Zijn vader Qlorest du Vivier is een zoon van Florestan en topmerrie Ua Uka. Echo's moeder Datcha Folle is een dochter van de hengst Ura (uit Gélinotte) uit een uitstekende Franse moederlijn.
Rise and Shine's moeder is de Amerikaanse import-merrie My Martha Lin, die afstamt van stammoeder MARGARET CASTLETON T1:59¼ [1933-1960]. Margaret Castleton liep haar record als 4-jarige in 1937 en meteen daarna werd haar carrière beëindigd. Een sub-2.00-tijd was in die jaren heel bijzonder. Ze werd bekend als de "grote stammoeder" van de beroemde Walnut Hall Farm. Acht van haar veulens liepen records, inclusief drie in 2:00 (km.tijd 1.14,8) of minder. Ook haar dochters vererfden super. Margaret Castleton stierf als 27-jarige grootmoeder en werd in 1974 opgenomen in de officiële Amerikaanse Hall of Fame. Haar bekendste afstammelingen zijn de miljonairs Hanko Angus en Banker Hall, B Cor Pete, Broadway Hall, wereldkampioen Flower Child en natuurlijk Rise and Shine, wiens de zesde moeder zij is.
My Martha Lin is een dochter van de gerenommeerde Broodmare-sire Meadow Road. Zij bracht naast Rise and Shine nog 13 andere producten, waarvan de laatste 4 ook van Echo zijn. Zij heeft haar kunstje met Rise and Shine echter niet kunnen herhalen. Alleen Tears of Fire (van Joie de Vie) was een leuk koerspaard.

Carrière per jaar:
2001:

Als tweejarige debuteert Rise and Shine op 5 september in Groningen en wordt uitgeschakeld. Tien dagen later sprong hij ook in Wolvega. Vervolgens won de hengst 5 maal op rij, waaronder 3 Najaars-Stakes en op Tweede Kerstdag de Grote Unitrot-2-jarigen-prijs.

2002:
Als driejarige debuteert de hengst in een 3-jarigenkoers op Vincennes op de dag van de Prix d’Amérique, eind januari, met een goede vijfde plaats. Twee maanden later wordt hij uitgeschakeld op Duindigt, maar hij geeft half april zijn visitekaartje af door een Voorjaars-Stakes te winnen. Daarna volgt een gemakkelijke zege in de serie van het AEV-Sprintkampioenschap, in 1.15,6, waarna bekend wordt dat de hengst voor een onbekend bedrag door Stal De Ossehaar is verkocht aan Vibelzee B.V. Voor Rise and Shine verandert er niets en hij gaat gewoon door met winnen. Hij wint de finale van het AEV-Sprintkampioenschap in 1.15,1. In de Sweepstakes gaat het echter mis. Mollema neemt de kop, maar krijgt een langdurige aanval van Renzo Landerije te verwerken. Op 500 m van de finish springt Rise and Shine plotseling weg en wordt uitgeschakeld. De concurrenten krijgen hoop om de jaargangstopper te kunnen verslaan, maar een oefenkoersje op Duindigt geeft Mollema alle vertrouwen voor de komende Derby. In die Klassieker neemt hij ook weer snel de kop en loopt op het laatst ver bij zijn tegenstanders weg. Met de eerste prijs van 70.000 Euro heeft eigenaar Vibelzee een groot deel van de aankoopsom terugverdiend. Arnold Mollema krijgt naast zijn percentage als trainer/rijder ook nog 10 % fokpremie. Een paar weken later wint de hengst een eerste prijs van 15.000 Euro in de Grote Unitrot-prijs en weer twee weken later 25.000 Euro met de overwinning in de Fokkers Trofee. Hiermee wint Rise and Shine ook de Triple Crown (Sprint-Derby-Trofee), waar overigens geen bonus meer aan is verbonden. Hierna doet men het even rustig aan, maar het seizoen is nog niet voorbij. In november komt de hengst aan de start in Italië, waar hij wordt uitgeschakeld. Rond de Kerstdagen wordt Rise and Shine verkozen tot Paard van het Jaar 2002.

2003:
De Triple Crown-winnaar blijft ook als 4-jarige ver boven zijn jaargenoten uitsteken. Als de anderen al iets winnen, komt dat doordat hij in zijn stalbox of in het buitenland verblijft. In het Voorjaars Criterium wordt hij in de eerste bocht bij een duel om de kop te krap gepasseerd en hij springt weg. Pas ver achter het veld weet Arnold zijn hengst weer aan het draven te krijgen. Wat er daarna gebeurt grenst aan het ongelofelijke. Hij zet boos de achtervolging in en na 600 m heeft hij weer de leiding om een ronde verder onbedreigd te winnen. Rise and Shine heeft de toon gezet en Arnold kijkt al met een begerig oog naar buitenlandse startmogelijkheden. Vier starts leveren drie plaatsgelden op en een prachtig record van 1.12,3 als vierde geplaatste in de Sprint Elite op Solvalla. Terug in Nederland is hij weer onoverwinnelijk. Hij wint een Stakeskoers in Wolvega en de  Halve Finale en de Finale van de Vierjarigen Derby op Duindigt. Vervolgens wordt hij in Frankrijk vijfde in het Criterium Continental, in 1.12,7 over 2.100 m. Dit wordt beloond met 6.000 Euro. Daarna wordt hij in een andere Franse koers vierde. Ietwat teleurstellend sluit hij het seizoen af met een vierde plaats in een leeftijdkoers op de Gigantenmeeting, achter de Zweed Raggsocke, Rowdy Joe Boko en Running Champion.

2004:
Als 5-jarige moet Rise and Shine zich met de internationale top meten. Hij begint in april met twee overwinningen in Duitsland, gevolgd door een zevende plek in Frankrijk, waarna hij in Zweden als vijfde geplaatste zijn record verbetert tot 1.12,0 over 1.609 m. Twee weken later wint hij een internationale koers in Kopenhagen met een eerste prijs van ruim 8.000 Euro. Dan komt hij voor het eerst in dat jaar in Nederland aan de start en wel in de Grote Prijs der Lage Landen. Abano As is natuurlijk onklopbaar. Komet November wordt tweede, voor de van kop vertrokken Royal Boshoeve en Rise and Shine, die net als Komet November vanuit het tweede band is vertrokken. Een uitstapje naar Italië levert niets op, maar weer terug in Wolvega wordt Rise and Shine heel sterk Kampioen der Nederlandse Paarden, voor Optimistic en Prioritymeadow. De hengst legt heel wat kilometers af in de veewagen of trailer. Een tweede plaats wordt behaald in Italië en een zevende in Frankrijk. Op Duindigt wordt hij derde in het Kampioenschap van Nederland, achter Irish Fire en Optimistic. Hup, weer even naar Oostenrijk (uitgeschakeld) en weer terug naar Wolvega. Zowel in de Serie als in de Finale van de Prijs der Giganten wordt Rise and Shine knap tweede achter de Fransman Kleyton. Hij sluit zijn koersjaar af met een tweede plaats in Denemarken. Rise and Shine heeft dit jaar aangetoond bij de top van Nederland te behoren en ook in het buitenland goed mee te kunnen doen.

2005:
Rise and Shine begint met een tweede plaats op Duindigt en een overwinning in Wolvega in het Jaap Hof Memorial. Daarna wordt hij op 1 mei derde in een sprintkoers in Gelsenkirchen, waarbij hij zijn record evenaart. Het lijkt een mooi jaar te gaan worden voor de hengst en zijn omgeving. Helaas loopt het anders. Hij krijgt een ernstige blessure (hoefbeenbreuk) en zijn carriere lijkt ten einde.

2006:
Rise and Shine is in dit jaar niet gestart.

2007:
De hengst komt in training bij Erwin Bot weer sterk terug. Bijna twee jaar na zijn laatste koers loopt hij op 3 maart een kwalificatiekoers. Hij weet dat jaar bij 10 starts niet te winnen, maar loopt zich regelmatig in de prijzen. In Gelsenkirchen wordt hij 4e in 1.12,2 over 1.609 m. In het Kampioenschap der Ned. Paarden vijfde.

2008:
In januari en februari loopt hij driemaal in Duitsland, waarbij hij eenmaal wint en tweede en vierde wordt. Daarna wordt hij in training gezet bij Holger Ehlert in Italië. Hij loopt daar 14 koersen wint driemaal en wordt achtmaal tweede, tweemaal vierde en is slechts éénmaal ongeplaatst. Hij loopt steeds over 1.600 m in tijden tussen 1.12 en 1.14, met als snelste tijd 1.12,2.  Hij wint in 8 maanden ruim 31.000 euro en komt terug naar Nederland. Op 30 oktober 2008 loopt hij zijn laatste koers in Frankrijk, waarbij hij zesde wordt.

Resumé
In 87 starts behaalde Rise and Shine 26 overwinningen (waarvan 7 in het buitenland) en 15 tweede plaatsen. In totaal verdiende deze jaargangstopper bijna € 275.000, waarmee hij bij zijn afscheid op een twaalfde plaats stond in de ranglijst der meest winnende Nederlandse dravers (in 2012 inmiddels 15e).


Koerscarrière Rise and Shine:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

2001

2002
-

2003
-

2004
-

2005
-

2006

2007
-

2008
-

2j.

3j.
BL

4j.
BL

5j.
BL

6j.
BL

7j.

8j.
BL

9j.
BL

7

9
2

6
6

5
10

2
1

0

5
5

0
19

5

7
0

5
0

1
3

1
0

0

0
0

0
4

0

0
0

0
0

2
2

1
0

0

1
0

0
9

0

0
0

0
0

1
0

0
1

0

1
0

0
1

1.16,5

1.15,1
1.17,9

1.15,4
1.12,3

1.14,5
1.12,0

1.16,1
1.12,0

nvt

1.14,4
1.12,2

nvt
1.12,2








14.300

125.485
840

33.120
15.505

14.795
24.496

1.025
1.800

0

975
3.975

0
31.660

Ned.
BL
totaal

 

44
43
87

19
7
26

4
11
15

2
2
4

1.14,4
1.12,0
1.12,0



189.683
84.302
273.985


Erelijst Rise and Shine:

Klasseringen in topkoersen:
Als tweejarige: (2001)
Unitrot-prijs voor 2-jarigen : winnaar

Als driejarige: (2002)
Prix de ??? (Vincennes): 5e (1.17,9 - 2.100 m)
Serie AEV Sprintkampioenschap: winnaar
Finale AEV Sprintkampioenschap: winnaar
Derby : winnaar
Fokkers Trofee : winnaar
Grote Unitrot-prijs : winnaar

Als vierjarige (2003):
Critérium Continental (Vincennes): 5e (1.12,7 - 2.100 m)
Criterium der 4-jarigen : winnaar
Finale Derby der 4-jarigen: winnaar
Elite-Sprint (Solvalla): 4e (1.12,3 - 1.609 m)

Als vijfjarige (2004):
Grote Prijs der Lage Landen : 4e
Kampioenschap Ned. Paarden : winnaar
Kampioenschap van Nederland : 3e
Prijs der Giganten 1e serie : 2e
Prijs der Giganten Finale : 2e

Als zesjarige (2005):
Preis (Gelsenkirchen): 3e (1.12,0 - 1.609 m)

Als zevenjarige (2006):
Niet gestart wegens hoefbeenbreuk

Als achtjarige (2007):
Preis (Gelsenkirchen): 4e (1.12,2 - 1.609 m)
Kampioenschap Ned. Paarden : 5e

Carrière in beeld

topper

Boven: Rise and Shine op Duindigt als 2-jarige.
Arnold Mollema zit op de kar.


topper

Boven: Rise and Shine op Duindigt.


topper

Boven: Rise and Shine in Wolvega.


topper

Boven: Rise and Shine met Arnold Mollema op weg naar
het defilé voor de Derby.

topper

Boven: Na 1 ronde heeft Rise and Shine Shine reeds de leiding
in de Derby, voor Rih Frisia (15, links), Royal of Moments,
Relize Boko (7), Renzo Landerije (aan de reling)
en Rieu Buitenzorg.


topper

Boven: Even verderop, met nog een ronde te gaan heeft
Rise and Shine Shine nog steeds de leiding in de Derby,
voor Royal of Moments, Rih Frisia, Relize Boko en Rieu Buitenzorg.


topper

Boven: Nog een beeld uit de voorlaatste bocht in de Derby.


topper

Boven: Rise and Shine (A. Mollema) behaalt een eclatante
zege in de Derby van 2002. Eerste prijs € 70.000.
De merrie Realy Furniture wordt op grote afstand tweede.
(Zij is de moeder van Your Love Lois en Berry's Boy)


topper

Boven: Het echtpaar Visser (Stal Vibelzee) staat bij de huldging
naast hun (eerste) Derby-winnaar.


Action_Skoatter

Boven: Rise en Shine, fokker-trianer-rijder Arnold Mollema
en verzorgster Sandra Winkelman tijdens
de ereronde na de Derby.


topper

Boven: Rise and Shine hier in handen van de Duitse pikeur
Roland Hulskath op Duindigt in 2003. En even later:


topper

Boven: Rise and Shine wint de 4-jarigen-Derby
op Duindigt, voor Running Champion, Rowdy Joe Boko (6, rechts),
Rosa de Legume en Royal of Moments.


topper

Boven: Rise and Shine en Roland Hulskath zijn gehuldigd na de winst
in de 4-jarigen-Derby. Fokker-trainer Arnold Mollema met zijn zoon
en verzorgster Sandra Winkelman delen in de hulde.


topper

Boven: Rise and Shine (R. Hulskath) op weg naar
het defilé op Duindigt in 2004.


topper

Boven: Rise and Shine (rechts met nr.6 en R. Hulskath) pareert
de aanval van Optimistic en wordt Kampioen der Nederlandse
Paarden 2004. Prioritymeadow (2e van links) wordt 3e.


topper

Boven: Rise and Shine loopt spelenderwijs, met z'n oren naar voren.
Arnold Mollema kijkt op zijn stopwatch hoe snel het is gegaan.
Links een paard van Hans Bot, waarschijnlijk Royal of Moments.


topper

Boven: Rise and Shine in het voorwerk in Italië
met zijn trainer Holger Ehlert.


Videobeelden
We hebben filmbeelden van de Derby R uit 2002.
Click op de camera.



Als vaderpaard

topper

Boven: Rise and Shine poseert op het middenterrein van
drafcentrum Victoria Park (Wolvega).


topper

Boven: Dit is de vader van Rise and Shine, de Franse hengst Echo,
op wie hij erg veel lijkt. Alleen de achterhand van Rise and Shine
is anders, wat Amerikaanser.


topper

Boven: Pasfoto van Rise and Shine.

Als vaderpaard
kennen we Rise and Shine vooral van
Tiger Wood (winsom € 20.000) en Alonso Meadow (winsom € 17.000).


(Foto's: met dank aan o.a. www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame